5 ayat Al-Quran

November 16, 2018

5 ayat Al-Quran

 
Nabi bersabda : Aku tinggalkan diantara kalian 2 perkara yang kamu tidak sesat selama berpegang pada keduanya: Kitab suci dan sunnah Rasul-Nya” 5 ayat Al-Quran

5 ayat Al-Quran surah al baqarah,  surah al rad (Surah al’Rad: 28) (Surah al- Baqarah: 186) (Surah al Ra’d : 24) (Surah al-Baqarah: 216) (Surah al-Inshirah ayat 6)
5 ayat Al-Quran

 5 ayat Al-Quran

Ada 5 ayat di dalam Al-Quran (atau lebih) yang boleh di jadikan sebagai pegangan apabila berasa down.

1. “Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran di sertai kemudahan.” (Surah al-Inshirah ayat 6).

2. “Kamu diwajibkan berperang, sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka pada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui sedang kamu tidak mengetahuinya.” (Surah al-Baqarah: 216)

3. “Selamat sejahteralah di sebabkan kesabaran kamu. Maka amatlah baiknya balasan amalmu.” (Surah al Ra’d : 24)

4. “Iaitu orang yang beriman dan tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah! Dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah al’Rad: 28)

5. “Dan apabila hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah): sesungguhnya Aku amat dekat; Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah ia menyahut seruan-Ku, dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka menjadi baik dan betul“. (Surah al- Baqarah: 186)
1 comment:

Powered by Blogger.