Adab Ziarah Pada Hari Raya

June 25, 2019
Adab Ziarah Pada Hari Raya | Firman Allah SWT dalam al-Quran bermaksud: “Wahai orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Hal yang demikian itu lebih baik bagimu agar kamu (selalu) ingat.” (Surah an-Nur, ayat 27)

Adab Ziarah Pada Hari Raya Adab Ziarah Pada Hari Raya pahala ziarah hadis ziarah hadits tentang ziarah-menziarahi kelebihan ziarah kubur peribahasa ziarah menziarahi konsep ziarah menziarahi hadis berkaitan ziarah orang sakit hukum ziarah kubur adab ziarah dalam islam konsep ziarah menziarahi adat ziarah menziarahi dalil ziarah contoh ulasan amalan kunjung mengunjung mengapakah amalan kunjung-mengunjung semasa musim perayaan perlu digalakkan kunjung mengunjungi in english amalan kunjung-mengunjungi dan mengadakan rumah terbuka pada hari perayaan kunjung mengunjungi jiran menyemarakkan budaya kunjung mengunjungi kajian rumah terbuka amalan rumah terbuka tips kerumah terbuka
Adab Ziarah Pada Hari Raya
3 Tips Kerumah Terbuka 
 

Adab Ziarah Pada Hari Raya   

Sedar tak sedar syawal dah hampir ke penghujungnya. Adab Ziarah Pada Hari Raya. Punyalah sakan beraya sampai banyak Adab yang kita terlepas pandang sepanjang syawal ini.

1- Di zaman yang serba moden ini tidak pelik jika kita Maklum Terlebih dahulu kepada tuan rumah sebelum menziarah. Bukan tak boleh main terjah tapi kena fikir jugak dah hujung-hujung bulan ne kalau tuan rumah tu dah kering dompet seganlah dia nak terima tetamu. Ini dah hujung raya bukan awa-awal raya semua dah serba di sediakan untuk menyambut tetamu.

2- Tepati Masa.  Dan pandai janji kena pandai tunaikan. Kalau dah janji nak datang pagi silalah datang pagi jangan buat tuan rumah tertunggu-tunggu sampai malam tak beraya kemana Tuan Rumah semata-mata nak tunggu kome.

3-  Niat untuk Ziarah Dahlah datang setahun sekali jangan nak membawang sangat ok. Kalau tuan rumah pakai sofa baru itu rezeki dia jangan kepoci

4-  Jaga Tingkah Laku. Baik yang dewasa mahupun kanak-kanak adab kena jaga lagi-lagi bila kita bertamu ke rumah orang. Senangkan tuan rumah supaya tuan rumah sentiasa senang dan tenang dengan kehadiran kita. Jangan tahun depan tak tak boleh masuk rumah orang tu lagi udahlah..
 

 

No comments:

Powered by Blogger.