Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni

October 03, 2019

Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni 

Hah gitulah ceritanya pagi ini. Punyalah beriya miza tengok You Tube cara orang piping Bomboloni, cari resepi yang simple dan sedap sekali cik qilah cakap " mama, kakak na donut warna warni atas dia tau, tak nak bomboloni macam mama nak tu " huhu... berkecai impian mama anak oi . Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni 

Done Donut Sekilo 
resepi bomboloni cheese  resepi bomboloni custard  resepi inti bomboloni  resepi filling bomboloni  resepi bomboloni coklat  resepi filling bomboloni coklat  resepi bomboloni gebu sukatan cawan Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni  resepi bomboloni red velvet Resepi Bomboloni @ Donut Warna Warni
Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni

Demi sayang gigihlah miza bangun pukul 3 pagi mendonat warna warni as per request anak dara sorang tu. Afiq furqan dah hover excited nak bersukan tak heranya dia nak bawak apa-apa untuk potluck nanti.

Resepi Donut Gebu
resepi bomboloni cheese  resepi bomboloni custard  resepi inti bomboloni  resepi filling bomboloni  resepi bomboloni coklat  resepi filling bomboloni coklat  resepi bomboloni gebu sukatan cawan Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni  resepi bomboloni red velvet Resepi Bomboloni @ Donut Warna Warni
Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni
Resepi ini miza olah sikit hasil dari google, maklumlah miza ne sejenis derhaka resepi nasib baik menjadi nasib tak baik padan dengan muka sendiri hehe.


Bahan-Bahan Bomboloni @ Donut Warna Warni 

  
2 paket yis ( 11g)
1kg Tepung Gandum
5 Sudu Susu Pekat
1 Gelas Susu Cair
1/2 Gelas air suam
2 Sudu Mentega / Planta


Resepi Bomboloni @ Donut Warna Warni 

1- 2 paket Yis di kembangkan dengan 1/2 gelas air suam, bila yis dah kembang campurkan semua bahan-bahan di atas dan uli sehingga menjadi doh.
2- Jangan risau doh macam lembik dan melekat pada tangan, teruskan menguli sehingga doh sebati dan tak melekat pada tangan.
3- Bila doh dah tak melekat pada tangan tekapkan ikut acuan yang korang ada, nak bentuk apa pun boleh. Dah siap biarkan doh naik sebelum di gorang.
4- Bila doh dah naik kembang cantik hah apa lagi silalah goreng dan sejukan sebelum di hias atasnya.
Sama jugak kalau nak buat bomboloni hanya perlu lubangkan untuk di toping di bahagian dalam.
 * Dapatlah dalam tujuh puluh lebih tak termasuk yang bolos dalam perut sebelum di hias

Cik Gebu Pakai Bedak
resepi bomboloni cheese  resepi bomboloni custard  resepi inti bomboloni  resepi filling bomboloni  resepi bomboloni coklat  resepi filling bomboloni coklat  resepi bomboloni gebu sukatan cawan Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni  resepi bomboloni red velvet Resepi Bomboloni @ Donut Warna Warni
sorang muka excited nak pergi sukan sorang senyum bahagia dapat apa yang di idamkan

Hasilnya dapatlah budak berdua ne makan dengan kawan-kawan masa sukan tadi. Bukan main suka dapat bawa seloyang ne. 

resepi bomboloni cheese  resepi bomboloni custard  resepi inti bomboloni  resepi filling bomboloni  resepi bomboloni coklat  resepi filling bomboloni coklat  resepi bomboloni gebu sukatan cawan Nak Buat Bomboloni tapi jadi Donut Warna Warni  resepi bomboloni red velvet Resepi Bomboloni @ Donut Warna Warni
Konon nak makan dengan kawan-kawan tapi still datang dekat mama hurm

4 comments:

  1. haha..mama nak yang viral..anak nak yang tradisional sikit..mengalah la mama nya..next time yea buat hat mama punya...

    ReplyDelete
  2. Nak buat tapi kami 4 beranak je..hurmm

    ReplyDelete
  3. Teringin nak buat gak tapi x jadi sokmo hahaha

    ReplyDelete
  4. wah rajinnya Miza..kalau akak mmg beli jer. Mmg tak pandai campur tak rajin..hehee

    ReplyDelete

Powered by Blogger.